شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان
سال 1402، سال مهار تورم ، رشد تولید
 
شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان
شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان
۱۴۰۳ پنج شنبه ۹ فروردين
اخبار
1396/09/08
گزیده ای از سخنرانی نماینده محترم ولی فقیه در استان و امام جمعه زاهدان در همایش مدیران صنعت آب و فاضلاب استان

در دنیا چالش آب بسیار جدی است، کاهش سالیانه نزوالات آسمانی، به ویژه در کشور ما که 4/1 متوسط بارش جهانی است، کارشناسان بر این باورند که جنگ آینده، جنگ آب است.

ایران یک درصد جمعیت کل جهان را به خودش اختصاص داده لکن 036/0 درصد آب دارد یعنی به نسبت جمعیت دقیقاً 3/2 کمبود... آب یک کالای استراتژیک محسوب می شود. مسئله کم آبی در صورت تبدیل شدن به بحران علاوه بر تبعات مستقیمی که بر زندگی ما دارند تبعات غیر مستقیم در ابعاد گوناگون زندگی بشر دارد. در بعد فرهنگی، در بعد اجتماعی و آن وقت تهدیدات زیست محیطی، خطرات اقتصادی و مشکلات امنیتی و سیاسی را به دنبال خواهد داشت و مهمترین تهدید آن امنیت غذایی و شرب است.

جدی شدن مسئله آب در ایران باعث ورود شورای عالی امنیت ملی به چهار حوزه آب شده، 1- آب شهرهای پرجمعیت 2- آب شهر تهران 3- آبهای مرزی مشترک 4- آبهای زیرزمینی که متاسفانه دامن گیر استان ما هم دو موضوع سوم و چهارم است.

عوامل و ریشه های کم آبی در ایران مجموعاً دو دسته اند:

دسته اول: عوامل محیطی و جغرافیایی، عوامل محیطی ناظر بر کمبود ذاتی آب در ایران. به هر حال ایران در یک منطقه خشک و کم بارش قرار دارد و درگیر تغییرات آب و هوایی و پدیده خشک سالی است. پدیده خشک سالی سالهاست که در این استان ادامه دارد و معلوم نیست چه زمان از دامن این استان برچیده می شود.

عامل دوم: عوامل انسانی و مدیریتی هستند که عبارتند از برنامه ریزی نادرست و نا متوازن الگوی مصرف، هدر رفت فراوان آب در بخش کشاورزی ، هدر رفت آب در شبکه های فرسوده به خاطر طولانی بودن شبکه های آبرسانی و توزیع آب و عدم مصرف صحیح توسط مردم

نکته دوم چالش های زیست محیطی آب در ایران است و هر روز ابعاد جدی تری به خود میگیرد و از جمله چالشهای زیست محیطی آب: اجرای طرح های سد سازی و مشکلات ناشی از سدها، انتقال آب بین حوزه ای، کاهش شدید منابع آب زیرزمینی و فرونشست زمین، آلودگی رودخانه ها و آب های زیرزمینی در اثر فاضلاب های انسانی و صنعتی است.


مسئله اشتباهات مدیریتی که ما در پدیده آب داریم که به حداقل 6 مورد از آنها مختصرا اشاره می شود:

1- بی توجهی به ظرفیتهای واقعی کشور درباره توسعه سطح کشت کشاورزی از بعد ظرفیت منابع آب که قابل تخصیص به این بخش است که ما می دانیم آب های واگذار شده براساس شناسنامه شناسایی شده و تعریف شده و مشخص نیست، براساس اهرم فشار است. هر اندازه اهرم فشار قوی تر عقب نشینی مسئولین درباره این کارهای غیرمجاز جدی تر قلمداد می شود.

2- انتخاب رویکرد عرضه هر چه بیشتر برای پاسخگویی و مدیریت تقاضا در راستای توسعه و احداث بی محابای تاسیسات مهار و ذخیره سازی آب و همچنین فشار بر منابع آب زیر زمینی با تکیه بر پول و تکنولوژی و رودربایسی

3- با اینکه از مدتها قبل توسعه افقی در بخش کشاورزی توی کشور ما تقریبا به سر آمد حالا درسته ما اراضی طبیعی هم زیاد داریم ولی آب جدید بدست آمده قابل عرضه نداریم. افزایش بهره وری در مقدار آب مصرف باید در کشور ما جدی گرفته شود.

4- فقدان و سست بودن برنامه های آمایش در سرزمین. متاسفانه موضوع آب در حلقه آخر در پایان ترین نقطه زنجیره قرار میگیرد، درشهر ها آخرین مسئله ، مسئله فاضلاب است که این یک اشتباه فنی میباشد در صورتی که در کشورهای دیگر اولین مسئله فاضلاب است.

5- فرایند آب در طول هفتاد سال گذشته نشان میدهد پیش از جنگ جهانی دوم مهندسینی بوده اند که نقش مهمی در تامین آب داشتند، در کنار آنها اقتصاد دان ها هم افزوده شده اند. بعدها طرفداران محیط زیست و جامعه شناسان هم اضافه شده اند و این حلقه دقیقا یک اتفاق جهانی است که متاسفانه در کشور ما این فرایند طی نشده و هنوز هم در همان حد تک تخصصی باقی مانده و دیگر تخصص ها و گروه های ذینفع و یا ذی مدخل حضور ندارند و یا نقش آنها تزییناتی بوده و این سوال پیش خواهد آمد که نقش کارشناس زیست محیطی کجاست، نقش جامع شناسی کجاست؟

همان مهندسانی که در عرصه آب می توانند موثر باشند تمشیت امور را بدست آنها می بینیم.

6- کم توجه ای و نادیده گرفتن نخبگان آسیبهای را به جامعه وارد میکند در حالی که نخبگان می توانند ابزار نظارت مختلف و مستقل در بودجه آوردن یک نگاه جمعی و یک تصمیم گیری صحیح دولت مردان را برای یک تصمیم گیری سریع و درست یاری کنند.
تعداد بازدید:
403
نویسنده:
میثم اکبری
منبع:
شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان
امتیازدهی
میانگین امتیازها:0 تعداد کل امتیازها:0
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

ارسال نظرات
نام
آدرس پست الکترونیکی شما
شماره تلفن
توضیحات
خواندن کد امنیتی تغییر کد امنیتی
کد امنیت
کلیه حقوق وب سایت متعلق به شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان می باشد. بیانیه حریم خصوصی
استفاده از مطالب سایت با ذکر منبع بلامانع می باشد. تمامی اطلاعات شخصی کاربران که از طریق فرمهای موجود در سایت تکمیل و ارسال میشود محرمانه تلقی شده و حریم شخصی افراد کاملا محفوظ خواهد ماند.
Powered by DorsaPortal